Biologische- of natuurwijnen in Roemenië?
Een opkomende trend in de wijnwereld richt zich op het maken van ‘groene’ wijnen – zo klimaatneutraal mogelijk. Of, wijnmaken op een verantwoorde manier zonder negatieve impact op de natuur. Sommige liefhebbers zweren erbij, anderen moeten er niks van hebben. Zien we dit ook in Roemenië? En hoe gaat MICU hiermee om?
Al die termen… Geef me wijn!
Ook in Roemenië zien we enorme groei van kwaliteitswijnen die op verantwoorde manier worden gemaakt. Ecologisch, biologisch, biodynamisch, natuurwijnen en allerlei hybride vormen. Soms gecertificeerd, soms ook niet omdat de wijnmaker weinig toegevoegde waarde in certificering ziet.
Maar wat betekenen al die termen nu precies voor de wijn die je drinkt? We kijken naar enkele termen en vervolgens naar Wijnhuis La Sapata waar men ‘organisch’ te werk gaat!
Biologisch: deze term verwijst naar de omgang met de druiven in de wijngaard waarbij zoveel mogelijk ‘natuurlijk’ wordt gewerkt (geen chemische bestrijdingsmiddelen) met minimale tot geen interventie gedurende het groeiseizoen. Een risico wat men hierbij loopt: als je niet kan ingrijpen bij ziektes, dan kun je een hele oogst te verliezen. Dit maakt dat veel wijnhuizen een volledig biologische werkwijze een spannende stap vinden.
Ecologisch: deze term verwijst naar de inzet van een wijnhuis om haar ‘ecologische voetafdruk’ terug te brengen. De bedrijfsvoering van het wijnhuis richt zich op het reduceren van haar negatieve impact op het klimaat. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, verduurzamen van productieprocessen zoals gerecyclede flessen of het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal. Een goede beweging voor bedrijfsprocessen, maar zonder impact op de inhoud van de fles.
Biodynamisch: deze term verwijst naar een holistische benadering van wijnmaken waarbij men zo min mogelijk ingrijpt – enkel als dit nodig is – en zoveel mogelijk probeert te kijken en luisteren naar de natuur. Dit lijkt sterk op biologisch, maar er zit een filosofische houding achter waarin men ook astrologische en soms spirituele ideeën erop nahoudt. Sommige wijnboeren gaan hierin zo ver dat er enkel geoogst wordt bij de juiste stand van de maan.
Natuurwijnen: deze term verwijst naar het eindresultaat van de wijn waarbij in het gehele proces geen ‘onnatuurlijke’ stappen worden genomen en gaat daarmee zowel over de wijngaard als over de wijnmakerij. Er wordt gewerkt met natuurlijke gisten (die men vaak zelf kweekt), de wijn wordt niet gefilterd (wat kan zorgen voor troebele wijnen) en er wordt geen – of bijna geen – sulfiet toegevoegd (wat zorgt voor een hogere instabiliteit in de wijn).
Lees de rest van de blog hieronder over wijnhuis La Sapata en haar filosofie om duurzame kwaliteitswijnen met sociale impact te maken!
Je proeft deze bijzondere wijnen in ons Proefpakket Lente. Bestel jouw pakket nu!
Discussie en nuance
De discussie over conventionele wijnen versus de wijnen die vallen onder de termen hierboven kent veel discussie. Voor je het weet, beland je met een goed glas wijn in een politieke discussie. Bij MICU vinden wij het veel interessanter als er gezocht wordt naar een beter begrip van hoe de wijn nu precies gemaakt en bedoeld is. Daarom is het goed om een aantal nuances toe te voegen in deze discussie:
1. Bovenstaande begrippen worden in de wijnwereld uiteindelijk omgezet in juridische termen. De exacte betekenis en keurmerken die vervolgens aan de wijnen worden toegevoegd kunnen per land verschillen, waarmee toegestane activiteiten of waarden (van bv. sulfiet) per wijn kunnen verschillen. Wat in het ene land als ‘natuurwijn’ wordt aangeduid, kan in een ander land als, bijvoorbeeld, biologisch worden bestempeld.
2. Natuurwijnen zijn niet iets nieuws. De wijnen die tot aan de industriële periode (19e eeuw) werden gemaakt zouden tegen de standaarden van vandaag nagenoeg allemaal worden neergezet als wijnen die geheel of bijna volledig natuurwijn zouden kunnen worden genoemd.
3. Bovenstaande begrippen lopen in de praktijk vaak in elkaar over. Daarom is het vaak vele malen interessanter om de filosofie en keuzes van een wijnmaker en zijn team te begrijpen, dan om de exact juiste terminologie te hanteren bij het bespreken van een fles wijn. Dan krijg je een gezamenlijke zoektocht naar een beter begrip over wat je drinkt en proeft. Dat doet ook veel meer recht aan het harde werk van de wijnboer!
‘La Sapata’
Om te illustreren hoe dicht deze stijlen bij elkaar kunnen liggen, kijken we naar een voorbeeld van een Roemeens wijnhuis waar MICU mee samenwerkt. Bij ‘La Sapata’, in het oosten van Roemenië, maakt de Italiaanse wijnmaker Roberto di Filippo een prachtige ‘natuurwijn’. Met ruim 38 jaar ervaring als wijnmaker en eigenaar van een conventioneel wijnhuis in Umbrië, Italië, vond hij het tijd om een nieuw experiment te starten. Samen met zijn partner begon hij ‘La Sapata’, een duurzaam initiatief bij wijnhuis ‘Delta Dunarii’ in de Donau Delta van Roemenië – waar de rivier de Donau overloopt in de Zwarte Zee. Een prachtig – en beschermd – natuurgebied waar zowel wilde paarden en andere grazers te vinden zijn, als een rijke populatie vogels. We noemen het ook wel eens gekscherend de Biesbosch 7.0. Verder heeft het gebied bodemkarakteristieken vergelijkbaar met de Chablis en Champagne in Frankrijk: schelp- en fossielvorming geven de wijnen een unieke mineraliteit en frisheid.
Bij ‘La Sapata’ hanteert men een duurzame aanpak waarin verschillende ‘groene’ en sociale elementen samenkomen. Zo werkt men volledig biologisch in de wijngaard, ecologisch in de wijnmakerij, betrekt daarbij zoveel mogelijk de lokale bevolking om de economie te steunen en kennis over te kunnen dragen. Druiven worden handmatig geplukt en vervolgens met paard en wagen naar de wijnmakerij gebracht. Natuurlijke gisten kweekt men zelf en dragen daarmee bij aan het unieke karakter van de wijnen die ook nog eens vooral van lokale Roemeense druifsoorten worden gemaakt.
Bij La Sapata streeft men ernaar om “de relatie tussen mens, wijngaard en het plattelandsleven in balans samen te laten komen op een manier die uniek is in de wereld”. Zo zie je ook de filosofische of ethische motivatie terug van dit ‘experiment’: “onze investering hier moet – naast mooie wijnen – ook leiden tot sociale verandering in de regio.” Door banen en kennis terug te geven aan de lokale gemeenschap hoopt men de leegstroom van kennis en jongeren uit Roemenië te voorkomen.
Een prachtig project waarin zowel biologische, als ecologische, als biodynamische, natuur- en sociale elementen terug te vinden zijn. Bij La Sapata vind je dus heerlijke natuurwijnen mét sociale impact! Mooier wordt het toch niet? Of, natuurwijnen… ware het niet dat enkele rode wijnen worden gerijpt op houten vaten én dat er altijd sulfiet wordt toegevoegd om de stabiliteit van de wijnen te garanderen gedurende transport en het ouderen op de fles. Daarnaast zijn de premiumwijnen van La Sapata niet troebel, maar kraakhelder. Men laat de onzuivere deeltjes rustig naar de bodem zakken en tapt vervolgens vanaf de bovenkant de heldere wijn af voor de hoogste kwaliteit van het wijnhuis. En uiteraard is dát de wijn die MICU naar Nederland brengt.
Zo zie je maar dat fantastische wijnen zich niet altijd in een hokje laten stoppen, hoewel La Sapata met het Roemeense keurmerk ‘agricultura ecologica’ toch een mooi hokje heeft weten te vinden. Bij MICU zien we vooral graag dat onze partners bewust, met expertise en onderbouwde logica een prachtige wijn kunnen aanbieden. Unieke en exclusieve wijnen vind je zowel in conventionele als biodynamische hoek. Hoe kijk jij naar deze ‘nieuwe’ trend?
Nieuwsgierig? In ons Proefpakket Lente vind je één van deze wijnen!
Interessante wijnen voor in de horeca? Zeker! Neem vooral contact met ons op en we komen graag langs.